Analiștii consultați de Reuters se așteptau ca PIB-ul celei de-a doua economii a lumii să crească cu 3,4% în intervalul iulie-septembrie, comparativ cu cel similar din 2021. În trimestrul precedent, China a raportat o creștere de doar 0,4%.
Exporturile au crescut cu 5,7% comparativ cu luna septembrie a anului trecut, depășind din nou așteptările, dar înregistrând cel mai lent ritm de creștere din luna aprilie. Importurile s-au majorat cu doar 0,3%. Sectorul comerțului cu amănuntul a raportat o creștere de 2,5%, sub nivelul de 5,4% atins în luna august, indicând astfel o cerere internă încă fragilă.
Cu toate acestea, Reuters scrie că spre sfârșitul trimestrului, cererea internă a scăzut din nou din cauza unui nou val de coronavirus care a dus la noi restricții și carantină. Analiștii mai amintesc că, în același timp, creșterea volumului exporturilor a încetinit, iar sectorul imobiliar cheie din China a raportat o perioadă mai slabă, factori care indică o cale mai dificilă către redresarea economică din următoarele luni.
În plus, China pare să continue cu politicile extrem de stricte privind pandemia de Covid, susținute de Partidul Comunist Chinez de la guvernare. “Nu există niciun semn care să indice faptul că Beijing va renunța la politicile zero-Covid în viitorul apropiat și nu ne așteptăm la relaxarea semnificativă a măsurilor antiepidemice înainte de 2024. Valurile de Covid vor continua să afecteze activitatea cetățenilor Chinei, iar alte blocaje la scară largă nu pot fi excluse”, a declarat Julian Evans-Pritchard, economistul-șef de la Capital Economics (companie de cercetare economică).
Pe lângă temerile interne, economia Chinei va fi presată și de contextul politic extern, în special de cruzele apărute după izbucnirea războiului din Ucraina și creșterea ratelor dobânzilor de referință în țările occidentale. Economiștii consultați de Reuters se așteaptă acum ca economia Chinei să înregistreze o creștere nu mai mare de 3,2% în acest an, mult sub ținta asumată de guvern, adică 5,5%, una dintre cele mai slabe performanțe din ultimii 50 de ani.
Sursa: Reuters
Sursa Foto: Tetiana Kitura / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.