Cercetători de la mai multe universități din Japonia au studiat procesul de creștere a foliculului de păr, iar un articol din Science Advances arată că aceștia au reușit să producă în laborator foliculi și cred că vor putea face acest lucru și în mediul natural.
Foliculii de păr sunt cei care stau la baza creșterii acestuia, dar și la menținerea sa pe suprafața scalpului.
Descoperirea ar putea să ducă la dezvoltarea unor noi tratamente pentru pacienții care suferă de alopecie sau alte tulburări care duc la căderea părului. De asemenea, cercetătorii consideră că descoperirea ar putea să îi ajute să înțeleagă mai bine de ce unii oameni suferă de astfel de probleme.
“Următorul nostru pas este să folosim celule de origine umană și să aplicăm pentru dezvoltarea de medicamente regenerative”, a explicat Junji Fukuda, profesor la facultatea de inginerie de la Universitatea Națională Yokohama (YNU).
Oamenii de știință s-au folosit de culturi organoide, versiuni mici și simple ale unui organ, utilizate în cadrul studiilor de laborator, care înlocuiesc animalele folosite în mod tradițional în cadrul testelor. Cei implicați în cercetare consideră că aceste culturile organoide au avut un rol foarte important în obținerea rezultatelor promițătoare.
Concret, pentru crearea organoizilor foliculilor, cercetătorii s-au folosit de “matrici extracelulare”, cate oferă structura țesutului la nivelul organismului.
Foliculii și firele de păr au crescut cu o eficiență de aproape 100%, ajungând la o lungime de trei milimetri în 23 de zile. Următorul pas a fost adăugarea melanocitelor, celulele responsabile pentru culoarea părului.
Sursa: Sky News
Sursa foto: Andrey Popov | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.