Eurodeputații cer ca până la sfârșitul anului, ”Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023”, se arată într-un comunicat de presă al legislativului european.

Rezoluția fără caracter legislativ a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri. Comunicatul mai subliniază că excluderea României și Bulgariei este discriminatorie și are un impact negativ asupra pieței unice a UE”.

Europarlamentarii amintesc faptul că România și Bulgaria îndeplinesc din 2011 toate condițiile tehnice: protecția datelor, frontierele aeriene, frontierele terestre, cooperarea polițienească, Sistemul de Informații Schengen și frontierele maritime și vizele. Inițiatorii subliniază că adoptarea deciziei finale de către Consiliul de Justiție și Afaceri Interne a fost amânată în mod repetat: ”În cei 11 ani care au trecut de atunci, Consiliul nu a reușit să adopte o decizie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, în pofida apelurilor repetate în acest sens, atât din partea Comisiei, cât și a Parlamentului”.

Până acum, Olanda a fost unul dintre cele mai vocale state care s-au opus integrării României în spațiul de liberă circulație. În cadrul vizitei de lucru din județul Brașov, de săptămâna trecută, premierul olandez a spus că ”nu suntem, în principiu, împotriva aderării. România a făcut foarte mulți pași în direcția bună în ultimii ani. În acelaşi timp, noi credem că aderarea la Schengen poate fi adusă în discuție când toate condițiile sunt îndeplinite”.

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor care este formată din 22 de state membre ale Uniunii Europene, cărora li se adaugă Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. În schimb, nu fac parte România, Bulgaria, Croația, Cipru și Irlanda. 

Parlamentul European a mai adoptat rezoluții în favoarea României și în 2018, 2020 și 2021.

Sursa: Comunicatul Parlamentului European

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday