UPDATE: Mateusz Berger, oficialul polonez responsabil de infrastructura energetică, a declarat pentru Reuters că până în acest moment nu au fost descoperite date care să sugereze că scurgerea din conducta Drujba a fost provocată de un sabotaj: “Aici putem vorbi despre daune accidentale”.

Știrea inițială:

Polonia anunță că a detectat o scurgere în conducta Drujba, care transportă petrol din Rusia către Europa. Cauza incidentului nu este cunoscută, însă acesta vine într-un moment în care Europa se confruntă cu o criză energetică cauzată de război.

Compania poloneză PERN a precizat că scurgerea a fost descoperită marți, la o secțiune a conductei aflată la aproximativ 70 de kilometri de orașul Plock (principala rută de transport a petrolului către Germania), iar cauza breșei nu este cunoscută. Operatorul polonez a mai transmis că a doua linie a conductei și alte elemente ale infrastructurii funcționează normal.

În acest moment, toate serviciile PERN (tehnice, operaționale, de pompieri și de protecție a mediului) iau măsuri în conformitate cu algoritmii prevăzuți pentru acest tip de situație”, a transmis compania. Un purtător de cuvânt al operatorului ceh de conducte, MERO, a declarat că nu a observat nicio modificare a fluxurilor care ajung în Cehia.

Oleoductul Drujba este una dintre cele mai mari din lume și transportă petrol rusesc către o mare parte a Europei Centrale, inclusiv în Germania, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia, Cehia și Austria. Construită în era sovietică, conducta Drujba (Prietenia) are o capacitate totală de 1,4 milioane de barili pe zi și se bifurcă în Belarus în două conducte separate.

Reuters scrie că scurgerea vine într-un moment în care Europa se confruntă deja cu o gravă criză energetică, rezultat al războiului din Ucraina, care a dus la întreruperea livrărilor de gaze naturale rusești. Totodată, anunțul vine la scurt timp după ce mai multe explozii au provocat daune conductelor Nord Stream din Marea Baltică, care transportă gaze din Rusia către Europa, ceea ce a stărnit temeri că infrastructura energetică a Europei ar putea fi ținta unor acte de sabotaj.

Surse: Reuters, Deutsche Welle 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday