USS Gerald Ford este “primul portavion nou proiectat de SUA, în peste 40 de ani”, iar construcția sa efectivă a început în 2009. A costat 13 miliarde de dolari, fiind cel mai scump din istorie, potrivit Marinei SUA. Acest portavion este primul din clasa Ford și are o lungime de 330 de metri. Este cu 17 metri mai mare decât actualele portavioane (Clasa Nimitz), dar este operat de mai puțini oameni și poate efectua mai multe lansări de aeronave. Marina americană a început deja construcția următoarelor două portavioane din clasa Ford, USS Kennedy și USS Enterprise.

Portavionul folosește pentru tehnologiile de la bordul său “de aproape trei ori mai multă putere electrică” în comparație cu portavioanele din clasa Nimitz, precum și un sistem diferit, electromagnetic, de lansare a aeronavelor. Denumit EMALS, acesta înlocuiește cu modelul convențional de catapultare cu abur cu unul eletric, ceea ce scurtează timpul de pregătire între două lansări. Totuși, el s-a defectat de mai multe ori în timpul testelor, iar USS Gerald Ford a fost lansat cu întârziere din această cauză. Portavionul are 2.600 de membri în echipaj , cu 600 mai puțini decât cel mai mare portavion Nimitz.

Data de plecare planificată inițial era 3 octombrie, dar a fost amânată din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Va efectua exerciții alături de nave din flota NATO din Mediterană și Atlantic. Desfășurarea va implica “aproximativ 9.000 de oameni din nouă națiuni, 20 de nave și 60 de avioane”, se arată într-un comunicat al Marinei SUA. 

Surse: US Navy, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday