Parlamentul European a aprobat astfel propunerea Comisiei Europene. Printre marii furnizori de dispozitive electronice pentru clienții europeni, Apple va fi probabil printre cei mai afectați. Cu toate acestea, analiștii se așteaptă și la un posibil impact pozitiv al măsurii, argumentând că vânzările companiei ar putea crește. Însă, Apple a avertizat în urmă cu un an, după propunerea măsurii de către Comisia Europeană, că acest lucru ar putea afecta negativ fenomenul de inovație în industrie și va crea un munte de deșeuri electronice.
Planul aprobat astăzi de Parlamentul European cu 602 voturi “pentru” și doar 13 “împotrivă” impune portul unic USB-C pentru toate telefoanele, tabletele, camerele digitale, căștile și căștile cu microfon, consolele video portabile și difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație, căștile intraauriculare și laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcționează cu o putere de alimentare de până la 100 de wați. Reuters scrie că acest lucru s-ar putea dovedi dăunător și pentru alți mari producători, precum Samsung sau Huawei.
”Până la sfârșitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele și camerele digitale vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C. Începând cu primăvara anului 2026, obligația se va extinde la laptopuri. Portul USB de tip C va fi noul standard pentru dispozitivele portabile și va asigura încărcarea dispozitivelor și transferuri de date la un înalt standard de calitate. Cumpărătorii vor putea alege la achiziționarea unui dispozitiv nou dacă să cumpere sau nu și un dispozitiv de încărcare”, transmite Parlamentul European.
Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării, după ce va fi aprobată în mod oficial de Consiliu UE. Țările Uniunii vor dispune apoi de 12 luni pentru a transpune normele în legislația națională și de alte 12 luni după sfârșitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piață înainte de data aplicării.
Din punctul de vedere al Comisiei Europene, acest demers va ajuta utilizatorii să economisească anual aproximativ 250 de milioane de euro pentru achiziții inutile de încărcătoare. Executivul Uniunii Europene mai crede că, de fapt, această măsură ar reduce anul deșeurile electronice cu aproape o mie de tone.
Potrivit unui sondaj al CE, jumătate dintre încărcătoarele vândute alături de telefoane mobile aveau, în 2018, un conector USB micro-B, 29% avea un conector USB-C și 21% un conector Lightning, folosit doar de dispozitivele Apple.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.