Europe has everything it needs to break free from Russian fossil fuels.
The inauguration of the 🇧🇬🇬🇷 interconnector is a game changer.
Together, let’s shape a strong and resilient energy Union.
https://t.co/xybwSF1wkH— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 1, 2022
Președinta Comisiei Europene a călătorit sâmbătă la Sofia pentru inaugurarea conductei de gaze naturale dintre Bulgaria și Grecia. Ursula von der Leyen a subliniat, în discursul său, determinarea UE de a înceta să se mai bazeze pe importurile rusești de energie.
Vorbind la ceremonia inaugurării conductei, Ursula von der Leyen a salutat contribuția importantă pe care o aduce noua interconexiune dintre cele două state la limitarea oportunităților Rusiei de a-și folosi rezervele de gaz și petrol pentru a șantaja sau pedepsi UE.
“Această conductă schimbă situația securității energetice pentru Europa. Acest proiect înseamnă libertate“, a declarat von der Leyen. Comisia Europeană a investit aproape 250 de milioane de euro în proiect, potrivit președintei Comisiei UE.
Conducta Interconnector Grecia-Bulgaria (IGB) va transporta un miliard de metri cubi de gaz din Azerbaijan în Bulgaria, cu posibilitatea creșterii ulterioare a volumului de gaz transportat la cinci miliarde de metri cubi pe an. Gazoductul ar putea furniza gaze non-ruse către Serbia, Macedonia de Nord, România și mai departe către Moldova și Ucraina.
Acesta va transporta gaz din orașul Komotini, din nordul Greciei, până la Stara Zagora din Bulgaria. IGB este legat de o altă conductă, parte din Coridorul de Gaze Sud care transportă gaz azer în Europa. Potrivit Reuters, vineri, operatorii de gaze din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia au propus să transporte cantități mai mari de gaz azer prin rețelele lor către Europa Centrală.
Importanța conductei de interconexiune de gaze Grecia-Bulgaria, care a fost finalizată în iulie, a crescut semnificativ după ce Moscova a decis să-și transforme livrările de gaze naturale într-o armă politică.
La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt livrările de gaz către Bulgaria, după ce Sofia a refuzat cererea Moscovei de a plăti livrările în ruble. Relațiile dintre cei doi foști aliați ai blocului sovietic s-au răcit după invadarea Ucrainei, iar luna trecută Bulgaria a ordonat expulzarea a 70 de diplomați ruși, declanșând un răspuns furios din partea Moscovei.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.