Wow the comet tonight #comet #asteroid #meteor pic.twitter.com/jQ5YFvmhHL
— SineadLang♥ (@Sinead_Lang_x) September 14, 2022
Sute de videoclipuri cu traiectoria mingii de foc au fost publicate pe internet seara trecută, după ora locală 22:00 (ora 00:00 ora României). Martorii au menționat că mingea era de culoare verde, iar pe videoclipuri se poate vedea și o aură intermitentă.
Organizația Națională de Meteori a primit peste o mie de raportări din partea cetățenilor din Scoția, Irlanda și Anglia care au observat evenimentul astronomic. Organizația crede că mingea de foc a intrat pe o traiectorie descendentă deasupra Irlandei de Nord, a Insulei Man sau a nordului Angliei. De acolo, se crede că s-a îndreptat către vest.
Părerile astronomilor cu privire la acest fenomen sunt însă împărțite, însă ei conchid că nu este vorba despre un meteor. Unii dintre cercetători sunt de părere că este vorba de resturile unui satelit al SpaceX.
Astronomul Jonathan McDowell spune însă că traiectoria mingii de foc nu este specifică deșeurilor spațiale care ajung în atmosfera Pământului: “Nu există nicio dovadă care să ateste reintrarea în atmosfera Pământului de deasupra Marii Britanii a unor resturi spațiale aparținând companiei SpaceX”, a declarat astronomul, precizând că mingea de foc s-a mișcat mult mai lent pe bolta cerească în comparație cu un meteor obișnuit.
#meteor #scotland #larbert pic.twitter.com/xnkVmRN2qC
— Julie Cox (@juliecoolie10) September 14, 2022
Rețeaua Meteorilor din Marea Britanie, un grup știință care folosește peste 170 de camere pentru a captura imagini cu meteori și mingi de foc pe cerul deasupra Marii Britanii, a transmis că întreg fenomenul a durat aproximativ 20 de secunde, “relativ destul de puțin pentru un meteor, dar specific deșeurilor spațiale”.
Sursa: Cbs News
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.