Raportul nu este unul obligatoriu, iar votul are doar rolul de semnal politic, chiar dacă a fost unul de largă majoritate – 433 de voturi pentru, 123 împotrivă și 28 de abțineri.
În rezoluția lor, europarlamentarii condamnă “eforturile deliberate și sistematice” ale guvernului Viktor Orban de a submina valorile fundamentale ale UE, așa cum ar fi respectarea drepturilor fundamentale, un sistem electoral corect, independența justiției, confidențialitatea, libertatea de exprimare, pluralismul mass-media, libertatea academică, drepturile LGBTIQ, protecția minorităților și cea a solicitanților de azil.
Deputații au criticat, de asemenea, Comisia Europeană și instituțiile UE pentru că au permis, fără a sancționa, renunțarea treptată la democrație în Ungaria, o condiție prealabilă de bază pentru ca o țară să devină membru UE. Este prima dată când o instituție a UE declară că un stat membru nu mai este o democrație adecvată, arată Euronews.
Articolul 7 din Tratul Uniunii Europene, care prevede suspendarea dreptului de vot în elaborarea politicilor UE în situația în care un stat nu mai îndeplinește criteriile de a fi membru, necesită unanimitate în Consiliul European. Polonia, o altă țară care face obiectul articolului 7, a încheiat un acord cu Ungaria pentru a bloca reciproc procedura împotriva celeilalte. Eurodeputații cer Consiliului să voteze imediat în acest sens, arătând că “orice întârziere suplimentară a unei astfel de acțiuni ar echivala cu o încălcare a principiului statului de drept de către Consiliul însuși”.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a lansat în aprilie așa-numitul mecanism de condiționalitate, un nou sistem care poate îngheța cota alocată unei țări din bugetul UE atunci când interesele financiare ale blocului sunt potențial puse în pericol. Johannes Hahn, comisarul european pentru buget, a propus o reducere cu 70% a finanțării Ungariei dacă guvernul nu reușește să pună în aplicare măsurile necesare pentru a consolida standardele democratice și a combate eficient corupția. Potrivit mai multor publicații occidentale, Comisia va anunța o decizie de acest fel în zilele următoare.
Ungaria primește anual peste 6 miliarde deeuro din fonduri UE, iar o tăriere de 70% ar reduce această sumă la sub 2 miliarde de euro. În plus Comisia nu a aprobat nici până acum PNRR-ul Ungariei, prin care guvernul Orban urma să primească 7,2 miliarde de euro sub formă de finanțări nerambursabile.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.