Matteo Salvini (liderul partidului de extremă-dreapta Liga) a postat la sfârșitul lunii trecute pe contul său de Twitter o poză alături de Giorgia Meloni (liderul partidului populist Frații Italiei), despre care a spus că “este cel mai bun răspuns la invențiile din extrema stângă cu privire la presupusele diviziuni dintre noi”. Ulterior, la o săptămână mai târziu, The Guardian scrie că, în cadrul unei conferințe de afaceri, cei doi nu s-au înțeles pe una dintre cele mai importante teme ale momentului în materie de politică externă – sancțiunile impuse de UE Rusiei pentru invadarea Ucrainei.
Lasciamo alla sinistra divisioni, rabbia e polemiche. Uniti si vince 🇮🇹 pic.twitter.com/pAHLtJU1Tw
— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) August 29, 2022
Deși atât Frații Italiei cât și Liga au condamnat public războiul din Ucraina, Matteo Salvini (cândva un susținător al lui Putin) a declarat că sancțiunile Occidentului nu funcționează și tot ce fac este “să îngenuncheze Italia și Europa”. Pe de cealaltă parte, Giorgia Meloni, favorita la preluarea funcției de premier al Italiei, crede că sancțiunile impuse de Occident funcționează, invocând o încetinire semnificativă a perspectivelor de creștere a economiei Moscovei. Meloni și-a manifestat încă de la începutul războiului poziția favorabilă față de trimiterea de arme în Ucraina, asigurând în același timp comunitatea internațională că duce “o politică pro-Europa”.
Totuși, The Guardian mai notează că poziția de acum a Georgiei Meloni este o complet diferită față de 2014, când critica sancțiunile impuse de Occident Rusiei pentru anexarea Crimeei, despre care spunea că au “masacrat” întreprinderile italiene. O astfel de schimbare este considerată destul de surprinzătoare la nivel național, având în vedere rezultatele ultimului sondaj de opinie pe această temă, care arată că peste jumătate din populația italiei se opune sancțiunilor impuse de Europa, din cauza impactului puternic pe care efectele acestora le au asupra costului vieții.
Matteo Salvini, pe de altă parte, se străduiește să reînvie sprijinul pentru partidul său, care a se situează la aproximativ 12% potrivit ultimelor sondaje, mult sub nivelul de 40% din august 2019, când a încercat fără reușită să forțeze alegeri anticipate prin prăbușirea guvernului, alături de partidul populist Mișcarea Cinci Stele.
Cele două partide (Frații Italiei și Liga) fac acum parte dintr-o coaliție care va obține, cel mai probabil, o victorie confortabilă pe 25 septembrie. Al treilea membru al coaliției este Forza Italia, partidul fostului premier Silvio Berlusconi, care, de asemenea, a întreținut politici strânse cu Rusia.
Analiza completă pe The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.