O listă a membrilor echipei obținută de publicația The New York Times îl include pe șeful agenției nucleare, Rafael Mariano Grossi, originar din Argentina, precum și alți 13 experți din țări în mare parte neutre. Nu sunt reprezentate deci, nici Statele Unite, nici Marea Britanie, țări pe care Rusia le consideră ca fiind părtinitoare din cauza sprijinului lor puternic pentru Ucraina. Misiunea IAEA include experți din Polonia și Lituania, națiuni considerate prietenoase de Ucraina, dar și altele din Serbia și China, pe care Ucraina le privește cu suspiciune din cauza relațiilor lor apropiate de Moscova. Restul experților provin din Albania, Franța, Italia, Iordania, Mexic și Macedonia de Nord, mai puțin implicate în susținerea uneia dintre părțile aflate în conflict.
Chiar dacă detaliile unei posibile vizite la uzină au prins contur, Rusia și Ucraina s-au acuzat din nou reciproc că ar fi pus în pericol centrala nucleară, care se află chiar pe linia frontului. Agenția pentru energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, susține că Rusia a bombardat centrala de vineri seara până sâmbătă dimineața.
Pe măsură ce intensificarea bombardamentelor a sporit temerile cu privire la un accident nuclear la centrala electrică Zaporijie, autoritățile ucrainene au început să deruleze exerciții de urgență sâmbătă și au distribuii iodură de potasiu celor câteva mii de oameni care locuiesc în apropiere.
Într-o țară încă bântuită de amintirea dezastrului nuclear de la Cernobîl din 1986, autoritățile au îndemnat publicul să nu intre în panică, chiar dacă negocierile complexe pentru a permite unei echipe de oameni de știință de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) să viziteze uzina controlată de ruși din sud-estul Ucrainei au devenit o urgență internațională.
De asemenea, a acuzat forțele ruse de creșterea presiunii asupra personalului uzinei înaintea unei posibile vizite a IAEA “pentru a-i împiedica să dezvăluie dovezi despre crimele ocupanților în uzină și despre utilizarea acesteia ca bază militară”. La câteva minute de la declarația Energoatom, Ministerul Apărării al Rusiei a transmis la rândul său că Ucraina a tras obuze spre centrală în ultimele 24 de ore.
Edwin Lyman, expert în energie nucleară la Union of Concerned Scientists, un grup privat din Cambridge, Massachusetts, a declarat că nu pare că sistemele de siguranță ale centralei au suferit daune semnificative în urma bombardamentelor și a deconectării totale a centralei de la rețeaua națională de electricitate de joi, dar a avertizat că acest lucru se poate schimba rapid dacă acest conflict va escalada.
În mod ideal, a spus Lyman, în urma vizitei IAEA, toate părțile ar trebui să fie de acord să creeze o zonă demilitarizată în jurul instalației. Pe scurt, a spus el, o vizită ar permite experților să inspecteze procedurile și sistemele de răspuns în caz de urgență ale centralei, precum și să asigure o aprovizionare robustă cu combustibil pentru generatoarele de rezervă și alte echipamente de urgență de la fața locului.
Ucraina a insistat ca inspectorii să plece de pe teritoriul controlat de guvern, pentru a evita o legitimare a ocupației ruse. Asta ar înseamnă ca inspectorii să traverseze linia frontului. Este posibil ca orice înțelegere să necesite o încetare a focului de-a lungul rutei inspectorilor.
Moscova a spus că sprijină activitatea IAEA, dar a ignorat cererile de a retrage forțele sale militare din centrală și din vecinătatea acesteia pentru a crea o zonă demilitarizată.
Analiza completă pe The NY Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.