China a anunțat oficial că a continuat luni exercițiile militare din jurul Taiwanului, sugerând că acestea nu se vor opri în luna următoare, deși programul anunțat inițial era de patru zile și ar fi trebuit să se încheie duminică. Executate cu muniție de luptă, exercițiile au atins totuși un apogeu ieri, când Armata Populară a Chinei a părut să exerseze invadarea insulei. Potrivit Ministerului Transporturilor din Taiwan, citat de France 24, există unele semn care sugerează o reducere cel puțin parțială, luni, a activității militare chineze din jurul insulei.

China a anunțat și un set suplimentar de exerciții cu muniție reală în Marea Bohai (lângă Coreea de Nord) și Marea Galbenă (între China și Coreea de Sud, cu ieșire directă în Marea Chinei de Est). Administrația pentru Siguranța Maritimă din China a anunțat sâmbătă cinci zone de excludere în Marea Galbenă, unde exercițiile vor avea loc între 5 și 15 august, precum și alte patru zone în Marea Bohai, unde operațiunile militare chineze nespecificate vor avea loc timp de o lună, începând de azi. 

Ieri, armata taiwaneză a catalogat drept “povești din mass-media chineză” informațiile care susțineau că un distrugătorul Nanjing ar fi ajuns la numai 11 km distanță de țărmul taiwanez. A precizat că nicio navă a armatei chineze “nu a intrat în apele noastre teritoriale din 4 august”. Totuși, în ultima fază a exercițiilor taiwanezii au detectat 14 nave și 66 de avioane chineze active în jurul insulei, în ceea ce experții au numit un exercițiu de invazie. 

Deși China caută oficial ceea ce numește “reunificarea pașnică” cu Taiwan, care nu a fost niciodată condus de Partidul Comunist Chinez, amenință în mod constant că va lua insula inclusiv “prin forță”, dacă guvernul din Taipei își declară oficial independența.

Exercițiile declanșate după vizita lui Nancy Pelosi sunt cea mai mare demonstrație de forță a Beijingului din ultimii 25 de ani.

Surse: France24, Reuters, Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday