“Este o misiune grea pentru UE, dar e obligatoriu să ne protejăm. Ne propunem un instrument de urgență cu două obiective, de a reduce consumul de gaze pentru fiecare stat membru [cu 15%] și să avem o plasă de siguranță pentru toate țările europene în privința consumului de gaze. Dacă reducem consumul, putem trece în siguranță de iarnă și dacă importurile de gaze rusești sunt tăiate”, a declarat Ursula von der Leyen, care a subliniat că este esențial ca statele europene să-și facă cât mai multe stocuri pentru iarnă.
Russia is using gas as a weapon.
We have to address our energy security at EU level.
We learnt from the pandemic that if we act in unity, we can address any crisis.
So let’s act together to reduce gas use and provide a safety net for all EU countries. https://t.co/Or53o1Acer
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 20, 2022
Referitor la situația în care Rusia ar tăia furnizarea de gaze naturale pentru Uniunea Europeană, șefa Comisiei Europene a precizat că “o întrerupere totală a exporturilor de gaze rusești este probabilă și foarte posibilă dacă nu acționăm și devenim vulnerabili. Dacă tot așteptăm, ne va costa și mai mult și va însemna că depindem de Rusia”.
Ursula von der Leyen a mai precizat că 12 state membre ale blocului comunitar au întrerupt deja aprovizionarea fie parțială, fie totală, cu gaze din Rusia. Ca orice alt plan propus de organul executiv al UE, și acesta necesită aprobarea celor 27 de state membre. Planul prezentat astăzi va fi discutat de miniștrii europeni pe 26 iulie, în cadrul unui summit extraordinar pe tema energiei.
Oficialii și liderii europeni au acuzat anterior Rusia că folosește de gazul pe care îl exportă în Europa drept o armă, și invocă “probleme tehnice” ca pretext pentru justificarea reducerii livrărilor.
UE s-a angajat să umple stocurile de gaze naturale la un nivel de cel puțin 80% până la începutul lunii noiembrie, dar presa internațională scrie că acest obiectiv devine din ce în ce mai greu de atins, deoarece Rusia, care furnizează 40% din totalul importurilor de gaze la nivelul blocului comunitar, reduce deja exporturile, iar alte alternative sunt greu de accesat.
Foto: Rokas Tenys | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.