Cercetătorii Universității de Stat din Ohio au pornit de la o ipoteză formulată de către teoreticianul Jane Jacobs, care se bazează pe conceptul de “ochi al străzii”: oamenii contribuie la menținerea ordinii și siguranței prin simpla lor prezență într-un loc public. Prin interacțiunea dintre “ochii străzii” se formează un climat de respect și de încredere în comunitate, astfel că infracțiunile sunt descurajate.
Pentru a testa ipoteza, profesorii s-au concentrat pe rutinele zilnice ale posesorilor de câini. Au analizat statisticile referitoare la infracțiunile comise în cartierele din orașul Columbus, ponderea proprietarilor de câini în fiecare cartier și nivelul de încredere, măsurat printr-un studiu sociologic.
Astfel, cercetătorii au găsit o asociere între frecvența animalului de companie în comunități și gradul redus de criminalitate. Ei au explicat că animalul trebuie plimbat, iar astfel proprietarul sporește interacțiunile cu vecinii și ajunge mai des să “supravegheze străzile”. În plus, “câinii văd când lucrurile nu sunt în regulă și când sunt străini suspecți în zonă. Iar asta poate fi un factor de descurajare”, a spus Nicolo Pinchak, unul dintre autori.
Autorii au recunoscut că ipoteza a fost confirmată într-un singur oraș și că sunt necesare alte studii mai detaliate, pentru a lua în considerare și alți factori care ar putea influența rata criminalității dintr-o comunitate. Totuși, concluziile lor oferă sprijin ideilor că plimbarea câinilor în cartier contribuie la reducerea infracționalității, prin vigilența sporită arătată de rezidenți sau prin descurajarea infractorilor prin simpla prezență a animalului și a câinelui.
Sursă: Science Alert
Sursa Foto: Laurențiu Nica / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.