UPDATE 5 Potrivit The Guardian, aproximativ 29 de mii de persoane au părăsit Ucraina în ultimele 24 de ore prin intermediul coridoarelor umanitare, dintre care peste 20 de mii doar din orașul Mariupol, cu mașinile personale.
UPDATE 4 Pavlo Kyrylenkoa, șeful administrației regionale Donețk a anunțat că personalul medical și pacienții celui mai mare spital din Mariupol sunt sechestrați în subsolul clădirii distruse de bombardamente, scrie CNN. Primarul din Mariupol a confirmat informația pentru BBC.
Într-o postare pe canalul său de Telegram, Kyrylenkoa citează declarația pe care i-a făcut-o un angajat al unității medicale: “este imposibil să ieșim din clădire, pentru că militarii ruși continuă să tragă spre clădire. Noi suntem la subsol. De două zile n-a mai venit nicio mașină. Celelalte clădiri din vecinătate ard. Rușii au determinat 400 de locatari din cartier să vină să se adăpostească în subsolul spitalului. Nu putem pleca”.
Șeful administrației din Donețk face apel la comunitatea internațională să răspundă la “aceste încălcări vicioase ale cutumelor războiului“.
În schimb, în regiunea nordică Sumî (la granița cu Rusia) peste o mie ce persoane s-au îmbarcat în autocare pentru a fi evacuate în Poltava. Reprezentanții Crucii Roșii spun că se așteaptă ca traseul-coridor umanitar să nu fie în totalitate sigur.
În această după-amiază, ONU a transmis că peste trei milioane de cetățeni au fugit din Ucraina, în cele 20 de zile de război. Organizația mai estimează că alte 1,85 de milioane de cetățeni s-au refugiat în localitățile din vestul țării. Separat, președintele Volodimir Zelenski a spus, într-o adresare în Parlamentul Canadian, că 97 de copii au fost uciși în cadrul luptelor
UPDATE 3 Armata ucraineană susține că ieri a respins un atac al forțelor ruse asupra orașului-port Mariupol. Potrivit comunicatului, au fost uciși 150 de militari ruși și două tancuri au fost distruse.
Armata ucraineană mai afirmă că în cele 20 de zile de conflict, a provocat Rusiei următoarele pierderi: 81 de aeronave, 95 de elicoptere, 404 tancuri, 640 de vehicule militare și nouă drone. Partea rusă nu anunță pierderile suferite, astfel că cifrele nu pot fi verificate și din alte surse.
Загальні втрати противника в інфографіці👇🏼 pic.twitter.com/t1v7LqB280
— Defence of Ukraine (@DefenceU) March 15, 2022
UPDATE 2: Cel puțin 19 persoane au murit și nouă au fost rănite în urma unui bombardament asupra unui turn de televiziune din orașul Rivne, situat în nord-vestul Ucrainei. ”Misiunea de salvare este încă în curs de desfășurare și până la 8:30 a.m. avem 19 morți și nouă răniți. Continuăm misiunea. Acesta nu este un număr final, mai avem nevoie de câteva ore pentru a curăța întreaga zonă”, au precizat autoritățile locale.
#Russian rocket attack on TV tower in #Rivne, western #Ukraine, kills at least 19. #StandWithUkraine #StopWar #StopPutin pic.twitter.com/ddokfxBbQG
— UATV English (@UATV_en) March 15, 2022
UPDATE 1: Civililor din Kiev le este interzis să mai iasă din case din această seară până joi dimineață, cu excepția situațiilor în care fug în adăposturi sau au urgențe medicale. Decizia, după ce bombardamentele asupra capitalei ucrainene s-au intensificat în ultimele două zile.
Mareșalul britanic Edward Stringer a comentat, într-o analiză pentru Sky News că următoarea fază a războiului din Ucraina pare să fie “efectiv una a terorismului de stat”, Rusia atacând zone civile pentru a forța Ucraina și pe președintele Zelenski să se supună cererilor sale politice. Aseară Pentagonul a estimat că, în cele 19 zile de război Rusia a lansat peste 900 de rachete asupra teritoriului ucrainean, dar a precizat că ofensiva terestră a trupelor ruse rămâne blocată și “nu există încă indicii concrete ale trimiterii de întăriri din Rusia către front”.
Potrivit analizei ISW, în ultimele 24 de ore, forțele ruse au reușit totuși un avans lent în regiunea Donbas.
Frontul de Nord. La Kiev, forțele ruse au efectuat câteva atacuri limitate dinspre nord-vest, în ultimele 24 de ore, încercând să creeze un pod de pontoane peste râul Irpin, dar acesta a fost distrus imediat de ucraineni. Dinspre est, nu s-au înregistrat niciun fel de operațiuni ofensive. Pauzele operaționale tot mai dese, sugerează că rușii au probleme în a aduce mai multe forțe în zona capitalei ucrainene. Dinspre NV, acolo unde a fost localizată o coloană uriașă de vehicule, Armata Rusă nu a mai efectuat niciun atac major din 9 martie. Nici la Cernihiv nu s-a mai înregistrat nicio operațiune ofensivă ieri,
Frontul de Est. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat mai multe atacuri la sud-est de oraș, spre Luhansk, dar nu au renunțat deocamdată la orice operațiune ofensivă în jurul Harkov, în ultimele 24 de ore preferând să bombardeze orașul. ISW consideră că deocamdată ucrainenii au capacitatea de a opri orice avansare a rușilor spre Nipru și Zaporijie. În încercarea de a încercui pe la nord forțele ucrainene care luptă în Donbas, rușii au bombardat mai multe orașe mici, iar ucrainenii susțin că au fost folosite bombe incenidare, interzise de convențiile internaționale.
În zona orașului Donețk, Federația Rusă susține că forțele sale au avansat ieri 15 kilometri, iar informațiile de pe teren par a confirma faptul că aici forțele ruse continuă să obțină constant câștiguri teritoriale, chiar dacă lente, după eșecurile inițiale din prima săptămână a invaziei ruse.
La Mariupol, artileria rusă a continuat să bombardeze orașul și periferia sa de nord, iar aeronavele rusești desfășoară din ce în ce mai mult misiuni de sprijin aerian. Au fost semnalați în zonă luptători ceceni, ceea ce ar putea confirma o declarație a liderului Ramzan Kadîrov care a spus că 5.000 de soldați ceceni luptă la Mariupol.
Frontul de Sud. Statul Major ucrainean a raportat că rușii au opritatacurile de la Herson către Nicolaev. Nu par însă a fi abandonat intenția de a încercui Nicolaev, deși nu este clar dacă avansarea spre nord, pe malul stâng al râului Bugul de sud, are rostul de a ocoli pe la nord orașul Nicolaev, sau forțele respective vor fi la un moment dat redirecționate spre Zaporijie.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.