Charles Michel a precizat însă că în cadrul statelor UE există deja diferențe de opinii cu privire la extinderea blocului comunitar: “Kievul va trimite o cerere oficială, Comisia Europeană urmează să prezinte un aviz oficial, iar Consliul European se va pronunța. În orice caz, dezbaterea și analiza acestei propuneri va exista”, afirmă oficialul, citat de AFP.

Luni dimineață, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Uniunii să permită țării sale să obțină statutul de membru, însă pe baza unei proceduri speciale, cu efect imediat, în contextul războiului cu Rusia.

“Scopul nostru este să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim egali. Sunt sigur că este corect. Sunt sigur că o merităm”, a spus președintele luni, într-o filmare distribuită pe rețelele de socializare. Ulterior, Ursula von der Leyen a declarat că “Ucraina e de-a noastră și o dorim în UE”, fără a preciza însă un termen concret de integrare.

Procesul de aderare la UE presupune ani de zile în care legislația este adaptată și modificată, piețele financiare și energetice sunt liberalizate și integrate, iar reformele politice confirmă faptul că țara este o democrație funcțională.

Sursă alternativă: Politico

Foto: Wirestock | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday