Potrivit revistei științifice Nature, cel mai probabil experții Organizației Mondiale a Sănătății vor cataloga azi noua tulpină ca Varianță de Îngrijorare (VOC) stabilind, până la noi cercetări, urmărirea mai îndeaproape a modului în care aceasta se răspândește.
O analiză Financial Times, folosind date Gisaid, arată că tulpina B.1.1.529 se răspîndește de cel puțin patru ori mai repede decât Delta (care a provocat valul IV în Europa) și semnificativ mai repede decât Beta (responsabilă pentru valul II în Africa de Sud).
Marea Britanie a luat rapid decizia de a reintroduce pe lista roșie șase țări din sudul continentului african (Africa de Sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini) iar zborurile directe dinspre și spre aceste țări vor fi oprite de vineri și până duminică, pentru a putea organiza carantina obligatorie a celor care se întorc din regiune.
Potrivit cercetătorilor noua tulpină a suferit peste 32 de mutații ale proteinei Spike, cel mai probabil în timpul unei infecții cronice la o persoană deja compromisă din punct de vedere imunitar, cel mai probabil la un pacient bolnav de SIDA. A fost identificată prima dată în Botswana, pe 11 noiembrie, iar trei zile mai târziu a apărut și în Africa de Sud.
Din cauza numărului mare de mutații, cercetătorii cred că noua tulpină păcălește anticorpii obținuți prin vaccinare sau prin boală, celulele responsabile cu imunitatea organismului nefiind capabile să o recunoască. Potrivit Nature, primele rezultate privind testele de eficiență imunologică vor veni abia peste două săptămâni.
Până atunci, autoritățile din Africa de Sud fac eforturi masive pentru identificarea și izolarea imediată a tuturor cazurilor de infectare cu această nouă variantă. Până acum au fost identificate aproximativ 100 de cazuri.
OMS a atras în repetate rânduri atenția țărilor bogate că pandemia nu va putea fi ținută sub control fără vaccinarea țărilor care nu își permit să achiziționeze medicamentul, pentru că virusul va continua să se transforme, cu riscul de a face mai devreme sau mai târziu vaccinurile actuale ineficiente.
Surse alternative: Nature, Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.