Potrivit unor documente văzute de Reuters, cele două mari puteri economice și politice se vor angaja să reducă emisiile de metan cu cel puțin 30% până în 2030.

Metanul, care este componenta principală a gazelor naturale, este a doua cauză, după dioxidul de carbon, în crearea efectului de seră, menținând mai mult timp căldura degajată de pământ și producând încălzirea globală. Guvernele lumii caută acum soluții pentru a limita acest fenomen la o creștere de +1,5 grade Celsius față de era preindustrială.

Washingtonul și Bruxellesul încearcă să coopteze și alte state majore în acest pact, înaintea summitului climatic de la Glasgow (Scoția) din noiembrie. O astfel de înțelegere ar avea, potrivit Reuters, “un impact semnificativ asupra industriei energetice, a celei care se ocupă de managementul deșeurilor, dar și a agriculturii”.

“Documentul mai arată că durata scurtă de viață atmosferică a metanului (un gaz care se descompune mult mai repede decât dioxidul de carbon) sugerează că luarea unor măsuri acum poate reduce rapid rata încălzirii globale”, se arată în proiect de acord, citat de Reuters. Un document separat enumeră câteva zeci de țări pe care Statele Unite și UE vor încerca să le determine să se alăture angajamentului. Printre acestea se numără China, Rusia, India, Brazilia, Marea Britanie și Arabia Saudită.

Un raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice, publicat luna trecută arată că industria petrolieră are cel mai mare potențial de reducere a emisiilor de metan în acest deceniu, în primul rând prin repararea conductelor de distribuție și a depozitelor de stocare a gazelor naturale. Imaginile din satelit și filmările în infraroșu au arătat că acestea, dar și zonele de exploatare a petrolului din SUA, Mexic, dar și din țările europene sunt surse majore de emisie a metanului în atmosferă. Angajamentul SUA-UE va viza toate aceste surse dar și minele dezafectate de cărbune (în care se formează de asemenea pungi de metan), agricultura și depozitele de deșeuri, care prin descompunere crează emisii de metan.

Potrivit unui raport exclusiv al BBC, numărul zilelor în care undeva pe planetă se înregistrează o temperatură de peste 50 de grade Celsius s-a dublat, de la 14 zile în 1980, la 26 de zile acum.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday