Expunerea la niveluri ridicate de poluare a aerului poate duce la un risc crescut de probleme grave de sănătate mintală, potrivit unei cercetări publicate în British Journal of Psychiatry.
Realizat de King’s College London și Imperial College, studiul arată că pacienții cu tulburări psihotice, cum ar fi schizofrenia, bipolarismul și depresia, care au avut o expunere mai mare la poluarea aerului, au fost mai des spitalizați sau au avut nevoie de tratament pentru afecțiunile lor decât cei care nu au trăit într-un mediu cu o poluare mare a aerului.
Cercetătorii au descoperit că de vină este în principal nivelul mai ridicat de dioxid de azot, persoanele expuse la o creștere a nivelului acestuia cu 15 micrograme pe metru cub pe parcursul unui an având un risc cu 18% mai mare de a fi internate în spital cu o boală psihiatrică și un risc cu 32% mai mare de a avea nevoie de îngrijiri ambulatorii.
De asemenea, o creștere a particulelor mici de până la 3 microni/m³, pe parcursul unui an, a dus la un risc crescut cu 7% de îngrijire ambulatorie și cu 11% pentru tratament psihiatric spitalicesc.
Studiul a fost realizat pe dosarele medicale a aproape 14 mii de pacienți din Londra, la un interval de șapte ani, când oamenii de știință au evaluat înregistrările acelorași pacienți. Cercetătorii precizează că, deși se bazează pe o parte specifică a Londrei, studiul se aplică probabil orașelor din întreaga lume, deoarece zona studiată reflectă modelele de poluare a aerului din “toate orașele mari cu trafic greu de mașini cu moatoare diesel.”
“Dacă poluarea aerului exacerbează bolile mentale grave preexistente, așa cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia majoră, atunci îmbunătățirea calității aerului ar putea reduce presiunea asupra serviciilor de sănătate mintală”, a spus dr. Adrian James, președintele Colegiului Regal de Psihiatri.
Deși studiul nu poate demonstra (fiind un studiu observațional) o legătură cauzală certă între poluare și bolile mintale, acesta se adaugă cercetărilor în creștere care sugerează că toxinele din aer pot avea efecte profunde asupra minții umane, corelând frecvența cazurilor de sinucidere, depresie și schizofrenie de poluarea aerului, iar expunerea pe termen lung a fost legată de inteligența cognitivă mai redusă, în special în rândul bărbaților. Acest lucru se adaugă la daunele fizice semnificative pe care le poate produce poluarea, de la probleme de respirație și până la boli ale pielii. Dincolo de efectele fizice, criza climatică în sine provoacă anxietate și frică la un număr tot mai mare de oameni, în special tineri.
Sursă alternativă: The Guardian
Foto: Dreamstime.com/ Louis Henault/ Martinmark
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.