Financial Times a adunat mai multe declarații ale unor oficialități, care consideră salutar gestul Apple de a introduce un soft ce scanează pozele din iCloud ale utilizatorilor, în căutarea unor eventuale abuzuri sexuale asupra copiilor. “A sosit timpul ca și alții – în special Facebook – să le urmeze exemplul”, a scris pe Twitter Sajid Javid, ministrul Sănătății din Marea Britanie.
Dar în lumea tehnologiei lucrurile se văd altfel. “Această abordare introduce ceva foarte îngrijorător în lume”, a spus Will Cathcart, șeful WhatsApp. “Acesta este un sistem de supraveghere construit și operat de Apple, care ar putea fi foarte ușor utilizat pentru a scana conținutul privat pentru orice lucru pe care cei de la Apple sau un guvern ar decide să-l controleze. Nu îl vom adopta la WhatsApp”, a adăugat el.
Potrivit Financial Times, experții privați din domeniul securității informatice consideră că Apple a stabilit un precedent periculos care ar putea fi exploatat de regimurile represive. Jennifer Granick, consilier de supraveghere și securitate cibernetică al unui ONG pentru libertate civilă a declarat că “oricât de altruiste ar fi motivele sale, Apple a construit o infrastructură care ar putea fi deturată pentru supravegherea pe scară largă a conversațiilor și informațiilor pe care le păstrăm telefoanele noastre.”
Presiunea politică asupra companiilor de tehnologie a crescut în întreaga lume în ultimele luni pentru a permite accesul guvernamental la conținutul criptat, inclusiv mesaje, fotografii și videoclipuri. În octombrie anul trecut, într-o scrisoare deschisă semnată de țările “Five Eyes” (alianța serviciilor secrete din US, UK, Canada, Australia și Noua Zeelandă) plus Japonia și India se spunea că “firmele tehnologice trebuie să răspundă preocupărilor noastre privind criptarea care împiedică în totalitate orice acces legal la conținutul privat”, menționând inclusiv abuzul asupra copiilor ca unul dintre motivele pentru care au considerat că companiile de tehnologie ar trebui să dezvolte metode alternative de a oferi autorităților acces la conținutul telefoanelor mobile.
Deși nu există încă nicio legislație americană care să oblige Apple să supravegheze conținutul privat al utilizatorilor săi, mișcarea companiei vine într-un moment în care Marea Britanie și UE pregătesc o legislație privind siguranța online care ar putea crea responsabilități mai mari pentru companiilor tehnologice privind conținutul dăunător.
Decizia Apple de a face propriul sistem de supraveghere (deocamdată doar pentru utilizatorii din SUA) deocamdată evită să dea acces nelimitat autorităților, în condițiile în care Apple se judecă din 2016 cu FBI căruia i-a refuzat accesul în iPhone-ul unui suspect de terorism.
Googe și Facebook nu au comentat încă public anunțul Apple (dar WhatsApp aparține Facebook).
Instrumentele de siguranță pentru copii ale Apple vor fi lansate ca parte a următoarei versiuni a sistemului de operare.
Sursă alternativă: Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.