Două studii separate, unul publicat ieri de Ministerul Sănătății din Israel și celălalt publicat joi în New England Journal of Medicine, arată mari diferențe legate de modul în care persoanele vaccinate reacționează atunci când vin din nou în contact cu virusul, mai exact cu varianta Delta, mai contagioasă, a acestuia.
Studiul Ministerului Sănătății din Israel a constatat că 40% dintre cei care erau deja imunizați cu ambele doze Pfizer și au testat pozitiv nu au avut niciun simptom de boală. Restul până la 88%, deși au dezvoltat simptome, nu au avut nevoie de spitalizare și doar 9% dintre cei vaccinați au dezvoltat o formă gravă a bolii.
În schimb, în studiul britanic se arată că două doze de vaccin Pfizer au fost eficiente la 88% din cazuri de infectare cu varianta Delta, în sensul în care cei infectați nu au dezvoltat niciun simptom.
“Această discrepanță ne îngrijorează și trebuie investigată în continuare”, a declarat pentru Jerusalem Post prof. Cyrille Cohen, membru al comitetului consultativ pentru studii clinice din ministerul israelian al Sănătății.
Totuși, spune el, există mai multe răspunsuri posibile pentru acest decalaj dintre studiul britanic și cel israelian, ambele realizate pe cazuri concrete din viața reală.
În primul rând, populația celor două țări a fost vaccinată în ritmuri diferite și la intervale diferite între prima doză și rapel. Israel vaccinase deja 90% din populația vulnerabilă până la sfârșitul lunii ianuarie, în timp ce Anglia, care nu avea suficiente doze Pfizer la începutul anului, a lungit de la trei săptămâni la două luni distanța dintre prima doză și rapel, ajungând abia la mijlocul lunii aprilie 2021 să atingă un procent semnficativ de persoane vulnerabile vaccinate.
Profesorul Cohen spune că “devine din ce în ce mai clar faptul că imunitatea începe să scadă după aproximativ șase luni de la vaccinare, iar studiul israelian a arătat că pentru persoanele vaccinate cu mai mult de șase luni în urmă, eficacitatea vaccinului la oprirea coronavirusului a scăzut până la 16%”.
Din 1,8 milioane de persoane care au primit ambele doze până la 31 ianuarie, aproximativ 5.770 au contractat virusul, 20% dintre ele la mijlocul lunii iulie, la șase luni de la imunizarea de masă din Israel.
Următoarea diferență o reprezintă nivelul testării PCR efectuate în cele două țări. Cohen spune că Israel folosește un regim de testare PCR mai strict decât cel din Regatul Unit, ceea ce înseamnă că Israel detectează mai multe cazuri decât UK, ceea ce schimbă baza de raportare a persoanelor pozitive.
În fine, un al treilea studiu, al Universității Oxford, publicat în acest weekend, a constatat că o diferență de opt săptămâni între prima și a doua doză de vaccin Pfizer crează un număr mult mai mare de antcorpi decât dacă rapelul se face la trei săptămâni. Rapelul, făcut mai devreme în Israel, a conferit o imunitate mai rapidă și imediat mai mare celor vaccinați, dar englezii, deși mai vulnerabili o perioadă mai lungă între cele două doze, au căpătat după a doua doză Pfizer o imunitate mai mare, deci mai de lungă durată, decât israelienii.
Oficialii din Israel iau acum în calcul organizarea unui al doilea rapel, în primul rând pentru persoanele vulnerabile. În urmă cu trei zile, ministrul Sănătății a anunțat că de la 1 August țara va dispune de vaccinuri Moderna care ar putea fi utilizat ca doză de rapel pentru cei vaccinați cu Pfizer.
Surse alternative: Haaretz, Jerusalem Post
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.