Șeful poliției din Haiti susține că forțele de securitate s-au luptat mai multe ore cu atacatorii reședinței prezidențiale, în noaptea de marți spre miercuri. Aceștia din urmă au folosit megafoane pentru a anunța populația din cartier că este în desfășurare o acțiune a agenților antidrog (DEA) din SUA, dar ar fi fost totuși surprinși de poliție la încheierea atacului, în timp ce se retrăgeau, după ce președintele Juvenel Moise și soția acestuia fuseseră împușcați.

Directorul general al poliției, Leon Charles, a declarat ulterior că atacul a fost orchestrat de o grupare de mercenari bine antrenați, care vorbeau între ei în engleză și în spaniolă. În Haiti se vorbește în special limba franceză.

Reuters notează că străzile capitalei Port-au-Prince, de obicei pline de viață, erau miercuri pustii, aeroportul a fost închis, iar sporadic se auzeau focuri de armă. De altfel, chiar autospeciala care transporta cadavrul președintelui la morgă a trebuit să schimbe ruta de câteva ori, din cauza focurilor de armă și a blocajelor rutiere. Guvernul a decretat stare de urgență pe o perioadă de două săptămâni, iar prim-ministrul a preluat interimar funcția de președinte. Totuși, președintele Jovenel Moise decisese înlocuirea actualului prim-ministru, acum președinte interimar, înainte de a fi împușcat, dar decizia nu a mai apucat să fie pusă în aplicare.

Prima doamnă, Martine Moise, 47 de ani, împușcată și ea de asasini, a fost transportată în stare gravă la un spital din Miami, Florida.

Cu o populație de 11 milioane de locuitori, Haiti este cea mai săracă națiune de pe continetul american. Se zbate să obțină stabilitatea politică și economică de mai bine de 35 de ani, fiind divizată de corupție, războaiele dintre bandele de traficanți de droguri și violențele dintre politicieni, deseori manevrați de aceștia.

Reuters mai scris că, în ultimele luni, multe districte din capitala Port-au-Prince căzuseră complet sub controlul bandelor de traficanți, iar unul dintre cei mai puternici lideri ai acestora a amenințat că va porni “o revoluție” împotriva elitelor politice ale țării.

Consiliul de Securitate al ONU și-a exprimat “șocul profund” față de aceste evenimente, înaintea unei ședințe de urgență, solicitată de Statele Unite și Mexic, pentru a evalua situația. Misiunea de menținere a păcii a ONU în Haiti s-a retras în 2019, deși țara încă era departe de stabilitate.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday