Banca de investiții din SUA a fost de acord să investească 3,5 miliarde de euro, pentru început, bani cu care este finanțată de fapt înființarea European Super League (ESL), dintr-un necesar de 4 miliarde de euro.
Potrivit Bloomberg, acordul inițial dintre cele 12 cluburi fondatoare prevede un angajament al acestora de a rămâne parte din ESL pentru un anumit număr de ani. Acest angajament este baza investiției JPMorgan, a cărei finanțare este pe o perioadă de 23 de ani, și, aparent, lasă puțin loc de răzgândire, indiferent de presiunile puse de UEFA, de forurile naționale sau de politicieni asupra celor 12 cluburi de fotbal.
Bloomberg arată că rolul băncii de investiții din SUA este vital, deoarece oferă ESL capacitatea financiară de a oferi pentru început echipelor câteva sute de milioane de euro, înainte ca acești bani să vină din vânzarea drepturilor de televiziune.
Fiind vorba de unele dintre cele mai puternice cluburi din Europa, chiar în absența celor din Franța și Germania, ESL mizează în mod evident pe capturarea sumelor împărțite acum de Champions League, cu un număr mult mai mare de echipe, din toate țările continentului.
În acest moment, Champions League produce anual 3 miliarde de euro, dar un număr mai mare de meciuri între cele mai puternice echipe, ar putea produce chiar mai mulți bani și acesta este și calculul financiar făcut de cluburile care au înființat Superliga și de banca ce le finanțează. Totuși, acest mod de a gândi competițiile sportive încalcă un principiu al fotbalului internațional – că oricine se poate califica pentru cele mai prestigioase concursuri, în aceeași măsură în care oricine poate fi eliminat din acestea. Conceptul ESL prevede că echipele fondatoare (12 la număr, dar numărul ar trebui să crească la 15) ar juca alături de alte cinci echipe care ar promova sau ar fi eliminate de la un sezon la altul.
Acet mod de organizare este inspirat de cele mai profitabile competiții din SUA de baschet, baseball și fotbal american, unde calificarea este garantată pentru cluburile care sunt deja membre. Pentru comparație, Super Bowl, campionatul anual al Ligii Naționale de Fotbal american (NFL) produce venituri de cinci ori mai mari decât Champions League.
Bloomberg nu exclude nici varainta în care Superliga este doar o manevră de negociere a cluburilor mari, care ar putea renunța la inițiativă dacă ar câștiga mai multe concesii și mai mulți bani de la UEFA. În final, această manevră ar duce la o scădere a influenței ligilor naționale, dar și a principalilor finanțatori din Premierleague, precum Sky și BT Group, în condițiile în care, cel puțin cluburile din Anglia vor să permită difuzarea meciurilor pe internet, în baza unui abonament, prin streaming direct către utilizatori, ocolind astfel rețelele de televiune. Aceasta ar putea fi o sursă majoră de creștere a veniturilor pentru echipele care sunt susținute de milioane de adepți din întreaga lume.
Analiza integrală pe Bloomberg
Foto: Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.