Într-un anunț comun făcut duminică seară, șase cluburi engleze (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham Hotspur), alături de trei echipe din Italia (AC Milan, Inter Milano și Juventus) și trei din Spania (Atlético Madrid, Barcelona și Real Madrid) au anunțat planul de a forma o competiție separată, denumită European Super League.
Grupul vorbește despre intenția de a mai adăuga alte trei cluburi înainte de sezonul inaugural, care este “destinat să înceapă cât mai curând posibil”.
Declarația ESL și a celor 12 cluburi fondatoare spune că liga va fi în cele din urmă formată din 20 de cluburi, și se va desfășura la jumătatea săptămânii, astfel încât să permită echipelor să joace și în competițiile interne, în weekend.
Florentino Pérez, președintele Real Madrid și primul președinte al Super League, susține că “Vom ajuta fotbalul la toate nivelurile și îi vom reda locul potrivit. Fotbalul este singurul sport global cu peste patru miliarde de fani și responsabilitatea noastră, de cluburi mari, este să răspundem dorințelor lor”.
“Pandemia globală a accelerat instabilitatea în modelul economic european din fotbal. Pandemia a arătat că sunt necesare o viziune strategică și o abordare comercială durabilă, pentru a spori valoarea și sprijinul în beneficiul întregii piramide europene de fotbal”, se arată în declarația echipelor fondatoare.
Superliga mai spune că cluburile sale fondatoare “așteaptă cu nerăbdare să poarte discuții cu UEFA și FIFA pentru a lucra împreună în parteneriat pentru a oferi cele mai bune rezultate pentru noua Ligă și pentru fotbal în ansamblu”.
Anunțul de formare a Super League a fost anticipat de UEFA, dar și de politicieni, care au condamnat ferm această inițitivă, numind-o “lăcomie pură.”
Astfel FIFA a denunțat formarea Superligii, declarând că acest model exclusivist este împotriva principiilor sale fundamentale – solidaritatea, incluziunea, integritatea și redistribuirea financiară echitabilă. De altfel, într-o declarație emisă în ianuarie, după ce au început să circule zvonurile despre noua Superligă, FIFA a spus că nu va recunoaște organizația separatistă și a mers până acolo încât a spus că “oricărui club sau jucător implicat într-o astfel de competiție nu i se va permite să participe la nicio competiție organizată de FIFA.” Aceasta ar include Cupa Mondială, Liga Campionilor și orice competiții regionale precum Liga Europa sau Cupa Africii.
La rândul său, UEFA, alături de ligile profesioniste de fotbal din Anglia, Spania și Italia, au emis duminică o declarație care arată că cluburilor din Super League “li se va interzice să joace în orice altă competiție la nivel național, european sau mondial, iar jucătorilor lor li se poate refuza posibilitatea de a-și reprezenta echipele naționale. (…) Vom rămâne uniți în eforturile noastre de a opri acest proiect cinic, bazat exclusiv pe interesul propriu al câtorva cluburi, într-un moment în care societatea are nevoie de solidaritate mai mult ca niciodată. Vom lua în considerare toate măsurile disponibile, la toate nivelurile, atât juridice, cât și sportive, pentru a preveni acest lucru. Fotbalul se bazează pe competiții deschise și pe meritele sportive; nu poate fi altfel”, se arată în declarația UEFA.
Reacțiile au venit și la nivel politic. Premierul Boris Johnson a scris pe Twitter că “Vor ataca inima competiției interne și îi vor îngrijora pe fanii din toată țara. Cluburile implicate trebuie să țină cont de părerea fanilor lor și a comunității de fotbal în general, înainte de a face mai mulți pași în acest demers”.
Președintele francez Emmanuel Macron a emis chiar un comunicat prin care “salută poziția cluburilor franceze de a refuza să participe la proiectul Super League, care amenință principiul solidarității și al meritelor sportive”.
Este cel mai mare cutremur din fotbalul european de elită din istoria recentă, comentează CNN, în timp ce The Guardian observă că o modificare de asemenea anvergură nu a mai avut loc din anii 1950.
Surse alternative: CNN, BBC, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.