Premierul Florin Cîțu a participat la o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență, după ce situația locurilor la ATI a devenit critică, numărul pacienților depășind 1500.
Principalele declarații:
- Am cerut sa avem 1.600 de paturi ATI. Obiectivul nu a fost atins.
- Am stat și am discutat cu specialiștii, am vrut să înțeleg puțin lucrurile. Avem o evoluție pozitivă prinvind cazurile zilnice, dar în același timp avem mai multe persoane internate la ATI.
- Acest val va dura 2-3 luni de zile și trebuie să ne concentrăm ca să trecem peste el, în timp ce ne ocupăm de campania de vaccinare. Avem doze, doar să dorească românii să se vaccineze.
- Sunt foarte supărat pe ceea ce am văzut la televizor [evacuarea la Spitalul Foișor]. Fiecare pacient din România are legătură cu Ministerul Sănătății. Trebuie să vedem dacă mai există onoare în România. Nu cred că este normal ca după ce se ia o decizie să intervină prim-ministrul, să vorbească și cu primarul general și cu managerii, pentru a se implementa decizia respectivă. Trebuie să înțelegem că avem un singur dușman și acela este pandemia.
- A fost nevoie de locurile de la ATI de la Foișor, din păcate o persoană a decedat dintre cele de la secția ATI și de aceea era urgență.
- Remanierea sau o decizie privind modificzarea cabinetului o va lua doar prim-ministrul, iar aceste decizii nu se discută, ele se vor anunța.
În paralel cu declarațiile premierului, la aceeași oră, dar la Ministerul Sănătății, ministrul Vlad Voiculescu a explicat că ministerul său nu poate decide peste un manager aflat în subordinea primăriei, așa cum este cazul Spitalului Foișor. Ministrul Sănătății a insinuat că împotriva sa are loc o campanie mediatică, pentru că televiziunile nu mai primesc bani de la guvern.
Principalele declarații:
- Da, s-a întârziat foarte mult cu acordul de evacuare. Spitalul Foișor nu este sub autoritatea MS. Mai pe scurt, MS are capacitate limită de a trece peste refuzul unui manager. Este regretabil că acest lucru s-a întâmplat.
- În momentul în care locurile dintre UPU sunt ocupate, activitatea se blochează. Pentru oamenii pentru care au fost eliberate locurile de la Foișor acestea reprezintă o șansă la viață. La momentul la care această decizie a fost luată, jumătate din paturile de la AȚI erau libere.
- Situația de azi nu este una ușoară. De trei luni de zile încercăm să găsim soluții, am făcut reorganizarea spitalelor. Acolo unde s-au putut face fluxuri separate, am făcut. Zi de zi însă, numărul celor infectați a crescut, iar numărul celor care au nevoie de terapie intensivă a crescut de asemenea. Suntem într-o situație gravă care cere măsuri responsabile.
- Am fost impresionat de empatia și solidaritatea celor cu care am vorbit. Mi-a amintit de solidaritatea de care românii au dat dovadă la începutul acestei pandemii. Vă amintiți cu toți toate acele donații, gesturi mărunte, mai mici sau mai mari ale unor oamenii s-au companii. Românii nu s-a schimbat. Ce s-a schimbat este scena politică și faptul că unele televiziunii nu mai primesc bani.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.