Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri o conferință de presă la Palatul Cotroceni, pe fondul publicării raportului privind statul de drept de Comisia Europeană. Printre problemele menționate în România, Comisia a subliniat modificările aduse legilor justiției, care încă sunt în vigoare și excesul de ordonanțe de urgență.
Klaus Iohannis a avut miercuri și o întrevedere cu Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și Premierul Ludovic Orban.
Principalele declarații:
- Am avut astăzi o întâlnire de lucru cu premierul și ministrul Justiției, pentru a discuta pe marginea proiectelor de lege reparatorii, menite să corecteze Legile Justiției. După cum vă amintiți, am insistat de câteva luni să se lucreze intens ca aceste proiecte să ajungă în dezbatere publică. Doar prin dialog transparent și extins se pot repara prevederile dovedite toxice.
- În ultimii ani, în România s-a vorbit mult despre Justiție. Intervențiile brutale ale PSD din 2017-2019 au fost extrem de criticate. Modificările aduse de PSD, fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, fie nu au avut justificare reală, fie nu au adus garanții. Efectul acestor amputări legislative s-a concretizat într-un asalt pesedist asupra Justiției, concertat și bine pus la punct.
- Știm reacția societății civile, a mediului profesional și a organismelor europene. Printr-un efort comun s-a evitat îngenuncherea sistemului de Justiție. De la proteste, sesizări la CCR și Comisia de la Veneția, până la demersul instanțelor, toate aceste acțiuni au determinat evitarea pericolului.
- Aceste lucruri NU sunt însă suficiente. România are multe restanțe, printre care și recomandările MCV, Greco sau ale Comisiei de la Veneția. Trebuie implementate cât mai curând, trebuie să fie reflectate în soluții legislative votate de un Parlament responsabil.
- Actuala majoritate a dovedit că orice proiect bine intenționat poate fi deviat de la scopul său. E nevoie de o altă majoritate, în urma alegerilor parlamentare, care să își asume și voteze proiecte coerente.
- Această contrareformă din ultimii ani nu doar că a bulversat sistemul de Justiție, dar a afectat principiile sale de bază, independența, profesionalismul, meritocrația. Reintroducerea concursului pentru promovarea la ÎCCJ, asigurarea independenței procurorului, instituirea unei proceduri transparente de numire a procurorilor, reducerea influenței factorului politic, desființarea mult discutatei Secții Speciale. Iată câteva din cele mai importante aspecte care trebuie clarificate.
- Am spus în repetate rânduri, o justiție corectă și egalitatea în fața legii sunt pilonii esențiali ai democrației. Românii au dovedit că sunt atașați de valorile democratice și a statului de drept. Așadar, întâlnirea de azi îmi reconfirmă hotărârea Guvernului de a face ce ține de el ca sistemul de justiție să funcționeze optim. E nevoie de legi bune, de dialog, de atitudine constructivă, e nevoie ca oamenii care sunt parte din acest mecanism să înțeleagă responsabilitatea enormă pe care o au.
- Pentru a crea o reală schimbare deziteratele nu pot fi susținute doar de un partid sau altul, ci astfel de deziderate trebuie să fie permanente și asumate de toți factorii decizionali. Despre schimbarea profundă în bine sunt alegerile parlamentare din decembrie. Un pas s-a făcut, alegerile locale au demonstrat că cetățenii vor administrații care să servească interesului public. Trebuie să continuăm acest drum!
- Majoritatea pesedistă poate fi sancționată doar prin vot. E inadmisibil ca în 2020 să avem discuții aprinse despre fraudarea votului. Este inadmisibil ca practici toxice din trecut să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi care nu înțeleg că minciuna nu mai e tolerată de români. Alegerile parlamentare pot trimite în istorie acest mod nociv de a face politică!
- Fac referiri și la situația epidemiologică. Opinia specialiștilor este că în Europa un al doilea val e iminent. Deja cele mai multe țări au zilnic cifre îngrijorătoare. La noi situația nu e bună! E imperativ să facem toate eforturile să menținem pandemia sub control. De noi depinde și sănătatea celorlalți! Până când va fi disponibil vaccinul sau alte tratamente trebuie să găsim soluții pentru o economie funcțională. Prioritar e ca sistemul sanitar să nu fie copleșit de un număr mare de bolnavi COVID-19. Respectați cu rigoare regulile, evitați deplasările inutile!
Întrebări și răspunsuri:
Î: Ați felicitat PNL pentru scorul istoric. PSD are multe pierderi, dar deține cele mai multe șefii de CJ. Liberalii sunt pe locul 3 în Capitală. Considerați că PNL a avut puncte slabe?
R: Aceste alegeri au fost câștigate de PNL cu 34%, urmat de alte partide. E prima dată când PSD pierde alegerile locale. Din acest punct de vedere această victorie a PNL e și simbolică. E prima dată după Revoluție când un partid de dreapta câștigă net alegerile locale. Sigur, nimeni nu e perfect. Și aici au fost realizări notabile, votul popular care a validat politica PNL, care a invalidat politica PSD, dar lucrurile pot fi făcute mereu mai bine. Au fost situații unde rezultatele au fost departe de așteptări.
Î: În declarația de luni apreciați că alegerile s-au desfășurat fără probleme majore. Asistăm însă la acuzații de fraudă, inclusiv de la PNL, cereri de renumărare. Vă mențineți evaluarea de luni? Ce lecții sunt de luat?
R: Rămân la opinia mea, procesul a decurs peste așteptări de bine. Comisiile electorale din secții au lucrat mult, și-au dat silința. Se pare că după vot unii indivizi au încercat să fraudeze rezultatele, falsificând înscrisuri. Este inacceptabil! Aceste proceduri trebuie net îmbunătățite. Dacă se constată că pesediștii au încercat să fraudeze, atunci e clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament. Autoritățile trebuie să verifice la sânge, cât se poate de rapid, cine și cum a fraudat. Dincolo de aceste aspecte, este foarte clar că există și proceduri care sunt folosite de unii candidați pentru a se pune în scenă. Dacă solicitările nu depășesc cadrul legal, trebuie luate ca atare. Cei vinovați vor fi trași la răspundere!
Î: Astăzi a fost un nou record de cazuri de coronavirus, iar tot azi spitalele din Capitală pentru pacienții COVID-19 au rămas fără locuri libere. Care sunt măsurile ce se vor lua? Vă gândiți la restricții?
R: În primul rând, repet, măsurile care trebuie luate sunt individuale, simple, clare, mască, distanță și igienă. Există persoane care nu vor să respecte. Nu ne dorim, eu nu-mi doresc noi restricții. E evident dacă numărul crește, în anumite localități și segmente e posibil să se reintroducă anumite restricții. Altfel, scapă de sub control! Miniștrii sunt foarte hotărâți să țină sub control situația. Repet, nu-mi doresc noi restricții, dar dacă lumea nu e atentă, atunci acolo unde avem incidența cea mai mare e foarte posibil să se reintroducă anumite restricții, local, regional, unde gradul de infectare e prea mare.
Î: Ați fost 14 ani primar. Anul acesta au fost mai multe acuze de fraudă. Credeți că un primar care acuză la începutul mandatului are legitimitate?
R: Are legitimitate prin vot! Sunt convins că acuzațiile vor fi clarificate de autorități și niciun primar nu va începe mandatul sub semnul întrebării.
Î: Prima declarație după alegerile locale- ați numit USR-PLUS și PNL următoarele schimbări. V-ați gândit și la primarii PSD care au trecut la PNL?
R: Eu aștept schimbări de la partidele care au dovedit că au proiecte bune pentru România. Sunt convins că numărul de primari cu acest fel de proiecte e semnificativ mai mare decât al celor care așteaptă să treacă timpul. Nu putem individualiza așteptările de dezvoltare ale unei țări. E nevoie de oameni dornici de schimbare, dar în politică e nevoie de partide care să-și asume riscul schimbărilor. Acestea vin cu un risc politic! Pentru că PNL, dar și USR-PLUS au dovedit că vor o schimbare, că doresc să vină cu reforme bune, din aceste motive am spus luni ce am spus.
Î: Potrivit numărătorii paralele a PNL partidul a câștigat alegerile. La ședința de azi a PNL s-a decis că majoritățile în CL și CJ să se facă cu USR-PLUS și PMP. Pe de altă parte, unii lideri spun că în primăriile mici e mai rezonabilă o majoritate cu PSD. De această dată sunteți la fel de ferm, împotriva colaborării cu PSD?
R: Mi se pare corect ca după alegeri să se discute în partide despre alianțe. Consider că PNL e forța politică care poate să bată PSD. Din acest motiv colaborările PSD și PNL sunt excluse. PSD e promotorul politicii toxice!
Î: Dezbaterea Trump-Biden a fost dezaprobată de întreaga lume, ca un discurs al urii și dezbinării. Dacă analizăm campania pe locale putem sesiza un discurs radical de excludere de la toți actorii. Luând în considerare și discursul PSD, considerați că ați contribuit la o încredere din ce în ce mai scăzută a românilor în polticieni?
R: Nu, dar consider că contribui la o mai bună informare și înțelegere a politicii. Sunt convins că toată lumea, și cei care m-au votat, și cei care nu, au înțeles că ce spun spun în interes public.
Î: De câte ori v-ați testat?
R: Nu m-am testat pentru că nu am fost în contact cu nicio persoană bolnavă. Testările se fac când există o bănuială. Port masca, păstrez distanța, nu doar aici ci și la alte întâlniri. Evit total participarea la evenimente aglomerate. Recomand tuturor să fie precauți!
Î: Pentru alegerile locale ați recomandat românilor să iasă în număr cât mai mare la vot. Pentru luna decembrie ce le recomandați românilor? La alegeri și sărbători.
R: Recomand tuturor să respecte măsurile simple. Trebuie să recunoaștem că evoluția e fluidă. Trebuie să vedem cum evoluează pandemia. Avem prea puține informații, oamenii de știință cercetează, cum se evaluează situația pandemiei, cum poate fi tratată și prevenită. Trebuie să recunoaștem că acum știm totuși mai multe decât știam de Paște. Ca atare, în acest moment, experții spun că alegerile sunt posibile dacă respectăm toate normele. Sper să avem alegerile fără circul de renumărare și fără furtișaguri. Privind sărbătorile de iarnă, clar le vom avea, nu cred că virusul va dispărea, dar recomand planificarea sărbătorilor în așa fel încât să se întâlnească cu relativ puțină lume. Și Crăciunul se poate sărbători cu precauție!
Î: Cum explicați că după patru ani de luptă politică, tot PSD a câștigat cei mai mulți primari, cei mai mulți președinți de CJ?
R: Schimbările în politică, în administrația locală nu se produc rapid. Cu siguranță oamenii au observat alternativele viabile. Așa se explică că PNL a câștigat alegerile locale. Dar PSD cu toate apucăturile lui are încă un număr destul de mare de votanți. Iar dacă eu sau cineva din PNL critică PSD, atunci noi criticăm partidul nu alegătorii. Fiecare român are dreptul să voteze și să aleagă pe cine dorește. Nu există alegători buni sau răi.
Î: Ați menționat reacția societății civile la asaltul asupra justiției. Aceeași societate civilă își arată îngrijorarea că lupta împotriva corupției a stagnat. O petiție adresată dumneavoastră arată că DNA anchetează infracțiuni minore. Această luptă mai e o prioritate?
R: Pentru mine președintele României această luptă e extrem de importantă. Nu am de gând să-mi schimb abordarea. Ce am prezentat astăzi poate să arate că nu doar acest aspect mă interesează, ci întreaga justiție. Au fost mai multe întâlniri și inițiative pentru a reporni în forță lupta anticorupție și cea împotriva unor rețele de crimă organizată. Toate acestea trebuie repornite. Acest asalt al PSD a stopat nu doar actul de justiție. De ce credeți că s-a străduit să pună cizma pe gâtul justiției? Ca să oprească lupta anticorupție, a reușit să o încetinească.
Î: Judecătorii CCR au dat drept Parlamentului să stabilească data alegerilor. ALDE propune de exemplu martie 2021. Vedeți oportună amânarea?
R: Nu, e încercarea jalnică a unor politicieni să prindă câteva luni de diurnă. La asta se reduce. Ultimul termen rezonabil este 6 decembrie. Sper ca procedurile încă în curs să ducă la validarea acestei date. Niciun politician serios nu-și poate imagina că stă până la sfântul așteaptă așa! Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă din oficiu, nu mai pot hotărî legi organice. Vă dați seama ce catastrofă ca în plină iarnă și pandemie Parlamentul să fie plin de oameni care nu pot decide nimic. E nevoie de legi. Pentru a putea acționa nu doar pentru legile justiției, ci și pentru a stăvili pandemia e nevoie de un parlament cu puteri depline, 100% funcțional, nu ca acum cu o majoritate toxică și parlamentari care vor diurnă peste mandat.
Î: Cum vedeți totuși această decizie a CCR? Ce se va întâmpla dacă se adoptă amânarea?
R: Eu nu comentez deciziile CCR, până nu vedem motivarea e dificil de evaluat. Așteptăm procedura normală, constituțională.
Î: Mâine plecați la Consiliul European, România susține condiționarea acordării fondurilor de statul de drept? Cum vedeți inițiativa Poloniei și Ungariei?
R: Apreciez acest raport privind statul de drept. România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie, în locul MCV-ului care discriminează într-un fel România și Bulgaria. E foarte bine că în raport lucrurile sunt spuse cum le vedem și noi, se spune că între 2017-2019 evoluția în zona justiției a fost problematică. În aceeași măsură se reiau unele chestiuni, toate aceste lucruri se vor reflecta în proiectele pe care le va prezenta ministrul Justiției. Va exista o dezbatere publică. Acest fel de raport e util fiindcă putem să ne dăm seama unde în UE e nevoie de mai multă acțiune, unde sunt exemple de bune practici, cum se poate interveni ca justiția să fie mai puternică. Suntem de acord și am fost explicit de acord cu condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Suntem hotărâți să ajungem exemplu de urmat pentru alții. Da sunt de acord ca fondurile europene să fie condiționate! Cum se poate face? Prin analiză, studiu și vot! Inițiativele altor state membre prefer să nu le comentez.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.