Din aprilie până la finalul lui iunie, numărul cazurilor noi de coronavirus confirmate a scăzut constant. Din iulie, a început din nou să crească, însă numărul pacienților internați și a celor decedați se situează la valori minime. La capătul unei săptămâni de monitorizare încheiate pe 21 august, spitalele din Regat au internat în medie circa 84 de pacienți pe zi. În aceeași perioadă, s-au înregistrat în medie doar 6,7 decese pe zi, potrivit datelor consultate de Financial Times.
Datele oferite de Biroul Național pentru Statistică relevă faptul că bilanțul deceselor, provocate de COVID-19, se află acum la minimul ultimelor 21 de săptămâni, adică de la începutul lunii aprilie. Și indicatorul deceselor, indiferent de cauză, a atins minimul ultimilor cinci ani în Anglia și Țara Galilor, pentru a patra săptămână consecutiv.
Rata mortalității provocate de coronavirus a scăzut acum sub 0,04%, iar specialiștii invocă trei posibile explicații pentru această evoluție:
1. Gradul mai mare de testare. Chiar dacă al doilea val de teste, efectuate în afara laboratoarelor Sistemului de Sănătate, a avut o rată de pozitivitate mai mare (7,5 la o mie de cazuri confirmate, față de 2 la mie în primul val), mortalitatea mai scăzută este explicată de faptul că în primă fază erau testate persoane care deja aveau simptome ale bolii sau erau deja într-o stare gravă. Testarea de masă a ajutat și prevenirea ei, dar a scăzut și ponderea celor aflați într-o stare mai greu de vindecat.
2. Îmbunătățirea schemelor de tratament. Paul Hunter, profesor de medicină la University of East Anglia, declară că acum medicii cunosc mai bine ce au de făcut, și știu pe cine să interneze și pe cine să trateze la domiciliu. Profesorul notează și că folosirea dexametazonei în schemele de tratament a avut un impact benefic. A scăzut și presiunea de pe Sistemul Național de Sănătate: numărul persoanelor internate, dar și a cadrelor medicale infectate, este la cel mai mic nivel de la începutul pandemiei.
3. Schimbarea ponderii categoriilor de vârstă, între persoanele infectate. De la jumătatea lunii mai, de când guvernul a permis angajaților care nu pot lucra de acasă să se întoarcă la serviciu, a crescut și ponderea cazurilor de coronavirus în rândul populației active, de la 24% până la 40%, la finalul lui iulie. Singura categorie de vârstă care nu a înregistrat o creștere a infectării a fost cea a persoanelor de peste 70 de ani, cele mai vulnerabile. Între 9 și 16 august, un sfert dintre persoanele confirmate cu coronavirus aveau între 20 și 29 de ani, dar exact acestea au mai multe șanse de a dezvolta o formă ușoară a bolii. Scăderea mediei de vârstă a persoanelor infectate este una dintre explicațiile plauzibile pentru scăderea generală a ratei mortalității cauzate de coronavirus.
Sursa: Financial Times
Foto: HH E/Unsplash
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.