Update. Guvernul britanic a decis să anuleze algoritmul prin care se calculau notele. Boris Johnson a anunțat că studenții vor fi notați de profesori, în funcție de performanțele din timpul școlii, relatează Reuters.
Examenele de final de liceu au fost anulate în acest an și au fost înlocuite cu un sistem de evaluare statistic, bazat pe notele acordate de profesori, pe simulările date în iarnă și pe un algoritm de reclasificare a liceelor.
Admiterea la facultate în sistemul britanic presupune un sistem de selecție care a început din toamna trecută, bazat pe recomandările profesorilor pentru fiecare elev și condiționat de obținerea unor rezultate la examenele de final, care să confirme aceste predicții. Cum examenele au fost anulate din cauza pandemiei, guvernul a introdus noul sistem pentru obținerea gratificației A Level (sau Advanced Level) – necesară pentru ca un absolvent de liceu să fie acceptat la facultate. Însă rezultatele au fost mult sub așteptările copiilor și sub predicțiile profesorilor lor.
Ministrul Școlilor, Nick Gibb, a fost confruntat în direct la BBC de o absolventă care a acuzat guvernul că algoritmul prin care au fost încadrate liceele și care a provocat cea mai mare parte a scăderii notelor de absolvire a avantajat școlile private, în detrimentul celor publice.
Câteva sute de absolvenți furioși au protestat ieri, la Londra, iar firme de avocatură s-au oferit să dea guvernul în judecată. Guvernul a eliminat taxa pentru contestații (150 de lire sterline) în urma presiunilor făcute de directorii de școli, nemulțumiți și ei, pentru a permite cât mai multor elevi să ceară reevaluarea notei de absolvire.
Însă autoritatea care reglementează desfășurarea examenelor (Ofqual) a blocat sistemul pentru contestații argumentând că trebuie să revizuiască condițiile și îndrumările pentru depunerea acestora.
Presat chiar din propriul partid să amâne admiterea în universități până la clarificarea problemei, premierul Boris Johnson a spus că elevii care se simt nedreptățiți pot susține examenele în această toamnă.
În ciuda rezultatelor slabe din acest an, 358.860 de tineri englezi au fost admiși la facultate, în creștere cu 2,9% față de 2019. Dintre aceștia, 316.730 au fost acceptați la prima opțiune, cu 2,7% mai mulți față de anul trecut. Trei dintre colegiile Universității Oxford au anunțat că vor păstra locurile rezervate studenților britanici, care vor fi admiși și cu note mai mici decât în anii precedenți.
Sursă: BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.