Știri verificate
Sondaj. Escaladarea conflictelor militare este cea mai mare amenințare în 2025, potrivit liderilor politici și reprezentanților din mediul de afaceri și cel academic. În schimb, aceștia văd criza climatică drept principalul motiv de îngrijorare, în următorul deceniu.
Autoritățile din SUA și cele din Franța au investigat împreună activitatea unui grup de hackeri, sponsorizat de guvernul chinez, care a instalat un malware pe computere din întreaga lume. A fost șters din toate cele 4.200 de computere din SUA, unde a fost identificat.
-
O rachetă a SpaceX a lansat, simultan, două vehicule lunare, într-un “ride-share” în afara spațiului terestru. Construite de companii private, una americană și una japoneză, cele două module vor folosi ulterior gravitația Pământului ca “praștie de lansare” spre Lună, independent unul de celălalt.
Război în Ucraina. Atac masiv al rușilor asupra infrastructurii energetice ucrainene, în această dimineață. Polonia și-a ridicat avioanele de luptă pentru a preveni intrarea rachetelor în spațiul său aerian.
Financial Times: Deși europarlamentarii au cerut Comisiei Europene să reziste presiunilor lui Donald Trump, aceasta își reevaluează investigațiile împotriva giganților tehnologic americani, Apple, Meta și Google. Potențialele amenzi pentru încălcarea legislației europene vor fi deocamdată suspendate.
Comisia americană a valorilor mobiliare (SEC) deschide un proces împotriva lui Elon Musk, pe care îl acuză că a adunat în mod mascat acțiuni la Twitter, în 2022, înainte de a achiziționa compania. Fapta sa este o fraudă, arată SEC, pentru că astfel a coborât prețul acțiunilor.
-
Coreea de Sud. Anchetatorii anti-corupție au reușit să îl aresteze pe președintele suspendat, Yoon Suk Yeol, după aproape o lună în care acesta a stat baricadat în reședința sa. Deși au existat incidente și îmbrânceli între poliție și suporterii lui Yoon, gărzile prezidențiale nu s-au mai opus arestării.
“Planul de pace al lui Putin nu e pace deloc”, arată șeful Pentagonului, Lloyd Austin, și secretarul american de Stat, Antony Blinken, într-un articol comun publicat în NY Times. Cei doi spun că “pacea prin putere” (a lui Trump) nu ar trebui să însemne o încetare prematură a focului, care i-ar permite lui Putin să reia atacurile, după o perioadă de pauză – “Aceasta ar fi o pace prin capitulare, ceea ce nu e deloc pace”.
Analiză FT. Directorii unor mari companii americane au început să renunțe la politica progresistă ce vizează egalitatea de gen și pe cea rasială și și-au redus ambițiile climatice, pentru a se alinia ideologiei lui Donald Trump, care urmează să fie învestit.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa, cere o limită de două băuturi alcoolice pe care pasagerii le pot consuma în aeroporturi, pentru a scădea numărul incidentelor violente de la bordul avioanelor.
Kate Middleton, Prințesa de Wales, anunță că boala sa este în remisie, după tratamentul împotriva cancerului. A transmis că se va concentra acum pe recuperare, la zece luni de la dezvăluirea publică a diagnosticului.
NATO a lansat oficial misiunea de protejare a cablurilor submarine esențiale din Marea Baltică. Baltic Sentry include fregate, avioane de patrulare și o flotă de drone navale pentru supravegherea sporită a navelor din zonă.
Război Rusia – Ucraina. UPDATE: Armata Ucraineană descrie bombardamentul de noaptea trecută asupra teritoriilor rusești ca fiind “cel mai mare de până acum”. Moscova susține că atacul a inclus rachete ATACMS americane, Storm Shadow britanice și aproximativ 150 de drone. După un atac similar, anul trecut, rușii au utilizat racheta Oreșnik.
Analiză. Din ce în ce mai mulți utilizatori americani ai TikTok își deschid conturi pe o altă aplicație chineză, RedNote. Peste câteva zile va intra în vigoare legea care interzice TikTok în SUA, dacă instanța supremă nu o suspendă.
Șeful NATO avertizează țările europene: ”Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani. Dacă nu cheltuiți mai mult pentru apărare, treceți la cursurile de limba rusă sau fugiți în Noua Zeelandă!”.
Spania. Premierul Sánchez propune introducerea unui impozit de până la 100% pentru locuințele cumpărate de rezidenți din afara UE, precum cei din UK și SUA, în încercarea de a limita creșterea prețurilor.
Analiză FT. Keir Starmer vrea să facă din UK o mare putere în domeniul AI, pentru a reduce birocrația și pentru a rezolva inclusiv problemele sistemului de sănătate. Nu este însă clar cum va susține țara sa consumul imens de energie necesar pentru acest proiect, nici modul în care va fi permis accesul la date pentru antrenarea algoritmilor.
Cancelarul german spune că țara sa nu va putea aloca 5% din PIB pentru apărare, așa cum a cerut Donald Trump tuturor țărilor NATO, deoarece la un PIB mare și un buget federal relativ mic față de acesta, acest procent ar însemna aproape jumătate din cheltuielile publice.
România a încheiat 2024 cu o creștere medie anuală a prețurilor de +5,1%. Deși facturile la energie și gaze s-au redus, în toamnă inflația a fost reaprinsă de scumpirea fructelor, a serviciilor medicale și a produselor chimice, dar și a chiriilor și a tarifelor din restaurante.
Raport. Companiile americane și europene care își continuă activitatea în Rusia au plătit la bugetul acesteia 3,5 miliarde de dolari, în impozite pe profituri, în 2023.