Știri verificate
Zona seismică Vrancea. Un cutremur cu magnitudinea de 4.1 s-a produs în această dimineață la ora 7:16, la o adâncime de de 128 de kilometri.
Alegeri prezidențiale 2024. Până la ora 9.00, s-au prezentat la secțiile din țară 520 de mii de oameni, un procent ceva mai mic decât cel din 2019. Totuși, cu tot cu Diaspora, se înregistrează o creștere a prezenței în procente, derivată din scăderea numărului total de alegători față de acum cinci ani.
-
Summitul climatic COP29. Delegațiile au adoptat acordul de sprijinire financiară a țărilor sărace și în curs de dezvoltare. Prevede un buget anual de 300 de miliarde de dolari, până în 2035, dar criticii spun că suma este “extrem de insuficientă” în contextul problemelor climatice tot mai mari.
Acordul pentru integrarea deplină a României în Schengen, semnat vineri la Budapesta, prevede păstrarea controalelor la frontierele terestre, cel puțin în prima jumătate a anului viitor, pentru a atenua “potențiala modificare a rutelor de migrare”. În primă fază sunt desființate doar controalele dintre Bulgaria și Grecia.
Bosch vrea să desființeze 5.550 de locuri de muncă în toată lumea, în următorii opt ani. UPDATE: Va reduce programul de lucru și salariile a aproape 10 mii de angajați din Germania.
Londra. Al doilea incident cu pachet suspect, în decurs de două zile. Poliția a efectuat o nouă detonare controlată, în apropiere de gara Euston.
-
10 Motive pentru care peste 45 de companii din România au ales Daktela pentru a-și crește cifra de afaceri. (P)
The Guardian: Un reprezentant al Arabiei Saudite, la summitul climatic al ONU, este acuzat că a modificat un document asupra căruia încă se negociază. Textul face referire la planuri adaptate fiecărei țări, în scopul tranziției energetice.
Artistul Gabriel Cotabiță a încetat din viață, la vârsta de 69 de ani. Conform apropiaților, fusese internat recent în spital, dar nu este clară cauza decesului.
Ministrul francez de Externe declară că aliații nu ar trebui să-i impună Ucrainei “linii roșii” în privința folosirii armelor. Sugerează că Franța este deschisă posibilității ca ucrainenii să atace Rusia cu rachete franceze cu rază lungă.
Canada. Neuralink a primit aprobarea pentru a testa implantul cerebral pe încă șase pacienți cu paralizie severă, care urmează să fie selectați, în cadrul unui program ce vizează ca aceștia să poată folosi computere cu ajutorul minții.
Studiu. Medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare pot reduce cu până la 25% riscul de a dezvolta demență la bătrânețe, dacă sunt utilizate pe termen lung. Pe termen scurt, acestea ar putea avea efectul opus.
SUA. Judecătorul din dosarul în care Donald Trump a fost găsit vinovat, pentru ascunderea plăților către Stormy Daniels, amână pe termen nedefinit pronunțarea sentinței. Permite avocaților săi să ceară respingerea cazului.
Buzău. Trafic oprit la intrarea în oraș dinspre Mărăcineni, în urma unui accident rutier între două autoturisme. O persoană este încarcerată. Valorile de trafic sunt ridicate în zonă.
Google avertizează că unul dintre cele mai performante grupuri de hackeri ruși, cu legături cu serviciile secrete de la Moscova, “a devenit brusc interesat de infrastructura energetică a Europei, în pragul iernii”, după ce a realizat numeroase atacuri cibernetice în Ucraina.
S-a redeschis circulația pe autostrada A1, între nodurile Boița – Cisnădie (Sibiu). DN 19B este închis până la ora 15, între Chibriș (Bihor) și Ip (Sălaj), pentru deszăpezire.
Anglia. Un terminal al aeroportului Gatwick a fost evacuat, după ce în bagajul unui călător a fost descoperit un obiect suspect. Autoritățile au trimis o echipă de geniști. Anterior, poliția londoneză a detonat controlat un pachet suspect, în apropierea ambasadei SUA.
Miniștrii de Interne ai României, Austriei și Ungariei au ajuns la un acord informal pentru integrarea României în spațiul Schengen terestru, la începutul lui 2025. Votul final va fi dat în Consiliul JAI, peste trei săptămâni. Ursula von der Leyen salută deja “un Schengen mai puternic în 2025”.
Spania amendează Ryanair cu peste 100 de milioane de euro pentru aplicarea de “taxe abuzive” pentru bagajele de mână, tipărirea biletelor, rezervarea locurilor adiacente din avion pentru copii și alte practici considerate abuzive.
Cea mai mare companie de tehnologie de apărare din Europa, Thales, este investigată pentru corupție. Multinaționala franceză produce, printre altele, rachete și lansatoare și este furnizorul principal al sistemelor sonare pentru submarinele nucleare ale UK.